Založ si blog

Dnes o polnoci začína volebné moratorium

Na základe sledovania väčšiny TV duelov vysielaných RTVS, TV Markíza, TA 3, a Pravda TV si trúfam urobiť  hodnotenie štyroch najpreferovanejších kandidátov na Prezidenta SR z pohľadu občana.

Marián Kotleba – predseda ĽSNS svojimi vystúpeniami len potvrdil, že nedorástol a už ani nedorastie na vrcholovú politiku. Prvoplánový populizmus postavený na sebeckom nacionalizme, nemá šancu na existenciu v súčasnom globalizovanom svete. S vystúpením z EÚ má vážne problémy aj UK, len p. Kotlebovi je všetko jasné, rovnako tak vystúpenie z NATO a získanie statusu neutrality pre SR je vraj najlepším riešením. Treba len dúfať, že voličov nemôže získať viac ako 10-12% a v druhom kole už nebude. Na adresu tých, ktorí mu dôverujú možno pripomenúť, ako vládol v BB vo funkcii župana, jedným slovom katastrofa.

Štefan Harabín – sudca najvyššieho súdu SR nezostal nič dlžný svojej zlej povesti. Je to muž zaťažený na rozhodovanie sporov, rád spory vyvoláva a pritom lakonicky prezentuje svoju prevahu v znalosti zákona. Prekvapilo, že neváhal aj klamať v priamom prenose, aby zákerne osočil druhých kandidátov. Človek pôsobiaci naduto, spupne, samoľúbo, nespôsobilý konštruktívnej diskusie. Svoje poslane vidí vo vypovedaní medzinárodných zmlúv a robení poriadku na svoj spôsob. Mimika pri vystupovaní prezrádza jeho narcistické ego až arogantný postoj ku všetkým a všetkému naokolo. Svojim imidžom skôr odpudzuje, nie je pozitívnym vzorom ani v rodinnom živote. Možno odhadovať jeho podporu 15-18% voličov, jeho postup do druhého kola by bol prekvapením, ale paradoxne mu k tomu napomáha negativizmus dlhodobo šírený médiami.

Maroš Šefčovič – eurokomisár a podpredseda EK vstúpil do kampane s podporou Smeru SD dosť neskoro, ale napriek tomu nezaostáva. Všetky hriechy Bruselu aj Smeru SD padajú na jeho hlavu, aj tie vykonštruované. Isté však je to, že ide o kvalitného kandidáta, ktorý patrí medzi špičkových EU politikov, jeden z najlepších mužov v diplomacii akých Slovensko vôbec má. Nie je zaťažený žiadnymi kauzami, má vzornú rodinu, výborne vyzerá a aj vystupuje na úrovni primeranej svojmu postaveniu. Ovláda tri svetové jazyky, má osobnú skúsenosť a kolegiálne vzťahy s najvyššími predstaviteľmi EÚ aj členských krajín EÚ. Takmer sa žiada povedať, že je to extraliga medzi ostatnými kandidátmi. V pripravenosti na výkon mandátu prezidenta už vôbec nemá konkurenciu. Pozoruhodný je aj jeho program so snahou spájať a nie rozdeľovať, negociovať na prospech SR a nie provokovať rozpory a krízy na politickej scéne. Prekvapilo stretnutie s kresťanskými duchovnými. V normálnej volebnej atmosfére by mohol zvíťaziť už v prvom kole. Na Slovensku je to však trochu inak. Obúvať sa do neho pokúšajú nielen niektorí protikandidáti, ktorí nevedia ničím zaujať, ale aj opozičné strany, aj rôzne nadácie, ktoré ako vedľajšiu činnosť robia politiku, aj médiá, ktoré slúžia svojim mecenášom, ba aj pán Prezident si prisadil.

Napriek tomu, má pán Šefčovič aj dosť zástancov, dosť na to, aby postúpil do druhého kola a tam naplno ukázal svoje kvality a prednosti v porovnaní s protikandidátom.

Zuzana Čaputová – advokátka, podpredsedníčka Progresívneho Slovenska angažovaná vo Via Yuris. Kandiduje s podporou vlastnej politickej strany PS, disponuje finančnými zdrojmi viac ako dva krát prevyšujúcimi zákonom povolenú hranicu. Užíva si podporu viacerých parlamentných strán, skoro všetkých médií aj pána Prezidenta, ktorý v nej vidí kontinuitu. Lenže samotná kandidátka nemá s politikou takmer žiadne skúsenosti, občiansky aktivista má veľmi ďaleko od prezidenta republiky. Je prostoreká, súhlasí so všetkým čo považuje za vhodné, neváhala by hodiť cez palubu aj svojho straníckeho šéfa, ak sa potvrdia jeho prešľapy v daňovej oblasti. Hovorí rýchlo, strojovo, bez akcentov, niekedy rýchlejšie ako ju jazyk poslúcha a musí sa opravovať – to nie je reč štátnika. Pôsobí flegmaticky jej tvár je prakticky bez mimiky, gestikulácia ako súčasť neverbálnej komunikácie – žiadna. Imidž dobrý do kampane, len mi príde nevhodné jej výstredné líčenie a účes z bohatých vlasov je menej vhodný pre 45 ročnú ženu. V jej veku a postavení by mala účes prehodnotiť. Rodina sa jej rozpadla, neskrýva liberálne zmýšľanie a postoje. Pustiť do prezidentského paláca elévku, ktorá sa bude učiť politike na vlastných chybách – by bola chyba a to chyba kardinálna. Sama priznala, že sa spolieha na podporu poradcov, osobitne v zahraničnej politike. To je to, čo SR vyskúšala  a neosvedčilo sa. Prezident reprezentujúci SR na samitoch NATO odsúhlasil aj to na čo SR nemá kapacitu, napríklad zo zabezpečenia strednej mechanizovanej brigády sa z ničoho nič stala brigáda ťažká (tanková).

Pri takej masívnej podpore smeruje kandidátka do druhého kola, keby sa nestalo, boli by mnohí v šoku. V druhom kole sa bude kampaň viac hodnotiť najmä osobnosť kandidátov. Tam sa ukáže kto je kto!

 

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA! Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej [...]

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

ZMENA JE ŽIVOT, NECH ŽIJE ZMENA!

20.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb bol aj nebol očakávaný. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzneho druhu, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že víťazná pani advokátka bez riadnej praxe si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 57327x
Priemerná čítanosť článkov: 2293x

Autor blogu

Kategórie