Založ si blog

Premiér nabral dych a ukážkovo „vyplatil“ oponentov

Čoskoro uplynie rok od rekonštrukcie vlády SR. Pre zábudlivých je vhodné pripomenúť, že keď sa pán Prezident vrátil z neprerušenej lyžovačky, vystúpil s návrhom ako riešiť krízovú situáciu po vražde novinára a jeho partnerky. Prvou možnosťou bola podľa neho dôkladná rekonštrukcia vlády a druhou predčasné voľby. Napriek tomu, že opozícia aj mládež z uličných protestov volali po predčasných voľbách, nestalo sa tak! To preto, že vládna koalícia si udržala tesnú väčšinu v parlamente (napriek zblúdeným Holanďanom Maďaričovi, Žitňanskej, Šebejovi) a uprednostnila záujmy Slovenska pred záujmami jednotlivcov. Na obetný oltár koalície položili svoje hlavy Premiér Fico aj Minister Kaliňák. Nie preto, že ich vyhnala z funkcií ulica (čo je obľúbená fráza pána Galka), ale v záujme udržania koalície bola vypočutá podmienka Mosta-Hídu.

Kandidatúru Petra Pellegriniho na pozíciu premiéra vlády SR bola prijatá s dešpektom aj rešpektom. Napriek mladému veku 42 rokov, ide o skúseného funkcionára Smeru SD. Ostrohy získaval ako asistent poslanca a poslanec NR SR, Štátny tajomník MF SR, Minister školstva, vedy a športu SR, Predseda NR SR a Podpredseda vlády SR.

Neprajníci zvyknutí ostreľovať premiéra Fica na každodennej báze, mali zrazu problém nájsť vôbec nejaké strelivo. Časom sa uspokojili s nálepkami, že je to len pravá predĺžená ruka, či poskok Fica. Lenže, mladý premiér sa obozretne vyhýbal komentovaniu starých zaprášených výrokov a tzv. káuz z ktorých ako hovorí, už nič dobré nevzíde, vystupoval priamo, otvorene, zrozumiteľne a zvládal aj náznaky kríz vo vládnej koalícii bez straty kytičky. Postupne získaval renomé doma aj v zahraničí a ukazuje sa, že nálepky sú len zbožným prianím neprajníkov a nemajú reálny základ.

Kriticky sa nedávno vyjadril smerom k vlastnému poslaneckému klubu Smeru SD za nulový výsledok voľby kandidátov na ústavných sudcov. Oprávnene, lebo bolo za čo. Medzi klubové rozhovory nedospeli k funkčnej dohode a opakovaná voľba bola opakovane zmarená obštrukciou. To sa jednoducho chváliť nedá.

Poslanec Ondrej Dostál nevychádzal z údivu, kde sa to v premiérovi vzalo, keď mu v hodine otázok položil provokatívnu otázku. Dostal takú nakladačku, akú si zaslúžil. Tento človek sa úplne zhovädil, keď ako člen ústavnoprávneho výboru NR SR s posadnutosťou sebe vlastnou bojoval proti tomu, aby na funkciu ústavného sudcu kandidoval Róbert Fico. Či sa z vypočutého poučil, nevedno.

Keď padlo obvinenie konateľa firmy KTAG z daňových podvodov, vyšiel pán Prezident s obranou, že ide o Ficovu pomstu za jeho odmietnutie vymenovať ho za ústavného sudcu. Expremiér sa mal p. Prezidentovi vyhrážať v prítomnosti premiéra Pellegríniho v januári 2019 tým, že zariadi obnovenie vyšetrovania daňovej kauzy z roku 2014, kedy si firma uplatnila vrátenie DPH v objeme 147 000 € za náklady vynaložené na kampaň budúceho prezidenta SR. Závažné obvinenie páni Fico aj premiér popreli a čo je dôležité, akékoľvek zasahovanie popreli aj orgány Polície SR a Prokuratúry SR. Obnovenie vyšetrovania daňovej kauzy p. Prezidenta nariadila prokuratúra na jeseň 2018 čo bolo dávno predtým, ako pán Fico vystúpil so svojou prihláškou do výberu kandidátov na sudcov Ústavného súdu.

Pán prezident sa verejne obul do kandidáta na Prezidenta SR pána Maroša Šefčoviča a to preto, že v diskusii kandidátov v HN klube bola položená hypotetická otázka o postoji kandidátov k udeleniu milosti p. Kiskovi, ktorý by teoreticky mohol byť odsúdený za daňové delikty po uplynutí jeho mandátu. Kým pani Čaputová zjavná to favoritka pána Prezidenta odpovedala, že by postupovala rovnako ako v iných prípadoch, pán Šefčovič jednoznačne odmietol udeľovanie milosti previnilým sa politikom. Pán Prezident opretý zadkom o stôl karhal p. Šefčoviča ako malého chlapca za to, že sa opovážil poukázať na možnú tichú dohodu Kiska – Čaputová, výmenou za prezidentskú podporu vo voľbách prezidenta. Dokonca mu poradil, že sa má viac zaujímať o svoju kariéru diplomata po prehratých prezidentských voľbách.

Premiér urobil vyhlásenie pre zástupcov médií a všetkých šokoval svojim nekompromisným slovníkom, ktorým sa postavil na stranu p. Šefčoviča mimoriadne úspešného predstaviteľa SR, ktorý na rozdiel od súčasného prezidenta vždy obhajoval záujmy SR a nikdy SR neohováral v zahraničí. Na adresu pána Prezidenta povedal aj to, že za tri dni v týždni, ktoré sa venuje výkonu funkcie, ani nemôže dosahovať také pracovné výsledky, aké sa od prezidenta očakávajú. SR si podľa neho nemôže dovoliť znovuzvolenie prezidenta, ktorý sa bude v úrade učiť ako vykonávať úrad a začínať od nuly.

V posledný deň pred moratóriom môže verejnosť očakávať závažné posolstvá najvyšších ústavných činiteľov o tom, koho voliť a koho nevoliť. Či padnú na úrodnú pôdu, to uvidíme a veď aj sami budeme voliť.

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA! Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej [...]

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

ZMENA JE ŽIVOT, NECH ŽIJE ZMENA!

20.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb bol aj nebol očakávaný. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzneho druhu, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že víťazná pani advokátka bez riadnej praxe si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 57225x
Priemerná čítanosť článkov: 2289x

Autor blogu

Kategórie