Založ si blog

Sviatočný týždeň ukončí uhorkovú sezónu

Časy kedy v tržniciach boli významným letným artiklom uhorky – nakladačky sú preč, no pomenovanie „Uhorková sezóna“ pre spoločenské dianie a udalosti v politike prežíva. Koniec koncov, v tomto roku až taká nuda nevládla, dokonca sme zažili koaličnú krízu, aj keď takú zvláštnu. V mediálnom prostredí došlo k výmene šéfa RTVS. Tomu predchádzajúcemu sa dávalo za vinu, že spravodajstvo nebolo verejnoprávne, teda nezávislé a objektívne. Žiaľ tieto dva pojmy boli a stále sú vysvetľované účelovo. Nezávislé a objektívne je vraj to, čo hlava nehlava kritizuje vládnu koalíciu i vládu samotnú. V spravodajstve RTVS zatiaľ necítiť zmenu k lepšiemu. Zarážajúce je, keď sa táto mienkotvorná inštitúcia odvoláva na informácie z bulváru, dokonca aj z Denníka N a cituje ich ako písmo sväté.

73 výročie SNP je dobrým dôvodom na pripomínanie modernej histórie Slovenska občanom, ktorí ju poznajú z literatúry, filmov, muzeálnych exponátov a produkcie masmédií. Je to dôležité preto, lebo až priveľa ideológie bolo a stále je v učebniciach dejepisu. Skrátene povedané, povstaním sa národ slovenský pridal na stranu víťazných mocností, hoci oficiálna vláda Slovenského štátu kooperovala s Nemeckom. Je potrebné pripomínať, že v SNP spoločne so slovákmi bojovali aj česi, sovieti, rumuni a tiež francúzi. Inak povedané, nebyť SNP bolo by územie Slovenska rozparcelované ako korisť víťazov II. svetovej vojny. SNP tak dopomohlo znovuobnoveniu Československa.

Deň Ústavy SR pripomína, kedy bola v NR SR ratifikovaná Ústava SR ako základný dokument pre vznik samostatného štátu Slovenskej Republiky. Uplynulo 25 rokov a pokusy tento počin ideologizovať sú márne. Väčšina žijúcich občanov si dobre pamätá, že poslanci za KDH hlasovali proti prijatiu Ústavy SR. Bizarný je počin jedného z vlkov samotárov, ktorý v NR SR predkladá novelu zákona o štátnych sviatkoch s tým, že štátnym sviatkom by mal byť 28 október, čiže deň vzniku Československej Republiky (1918) a Deň Ústavy SR by mal byť len pamätným dňom. Faktom je, že na troskách Rakúska Uhorska, ktoré bolo v I. svetovej vojne na strane porazeného „Trojspolku“, vznikli samostné štáty Rakúsko, Maďarsko a Československo. Československo, ktoré zaniklo 31.12.1992 bolo na prospech rozvoju Slovenska. Zo zaostalej agrárnej krajiny sa postupne stala priemyselne vyspelá časť spoločného štátu. Možno povedať, že ČSR bola OK, ČSSR už menej a v období ČSFR už prepukli spory o štátoprávne usporiadanie. Bolo by nanajvyš zvláštne, oslavovať vznik ČSR a ratifkikáciu Ústavy SR si iba pripomínať. Paradoxné je, že pán poslanec Dostál sa úspešne prestravúva v NR SR po viacero volebných období, ale zakladajúci dokument pre vznik SR neuznáva!

Koaličná kríza je zdá sa zažehnaná, ale špekulácie a konštrukcie budú pokračovať. Koaličná rada 25 augusta ukázala, že zdramatrizované informácie okolo vypovedania koaličnej zmluvy a neodvratnému rozpadu koaličnej vlády, boli viac zbožným prianím opozície a ich hlásnych trúb v médiách, ako realita. S vypätím všetkých síl udržiavaná negatívna spoločenská klíma sa nevyvinula podľa predpokladaného scenáru a nie je to ani vo výhľade. To by musel predseda SNS padnúť na hlavu, aby zničil to čo funguje a vydal Slovensko do rúk politickým diletantom a dobrodruhom. Hádam si už uvedomil aj jeho utáraný podpredseda Paška, že nekriticky preberať informácie z neoverených zdrojov a potom vyplakávať pred médiami ktoré vláde neprajú, je prejavom politickej naivity. Špekuláciou je údajná požiadavka predsedu SNS, aby bol odvolaný premiérom vlády SR aj Minister Richter. Predseda SNS predsa išiel na rokovania koaličnej rady s návrhom, že svojich ministrov si chce odvolávať sám a to nekorešponduje s požiadavkou na odvolanie ministra za Smer SD. Okrem toho, mieru pochybenia a tým aj politickú zodpovednosť ministrov Plavčana a Richtera, nemožno porovnávať. Poslankyňa za SAS, ktorá stojí za otvorením a živením kauzy resocializačného zariadenia „Čistý deň“ informovala verejnosť, že zbierajú podpisy za zvolanie mimoriadnej schôze NR a pokúsia sa odvolať Ministra Richtera. Čo iné vie strana SAS – totálne personálne vykradnutá skupinka ponúknuť ako táranie na TB? Nič, lebo stranu SAS pre nesúhlas s politikou predsedu Sulíka, opustili všetci odborne zdatní poslanci, zostali len neschopní táraji.

Slavkovská trojka (S3) rokovala v Salzburgu za prítomnosti francúzskeho prezidenta. Na programe rokovania bola okrem odmeňovania vyslaných zamestnancov aj téma formovania tzv. jadra EÚ. Signifikantné má byť, že namiesto formátu V4 sa oprášil formát S3 (Rakúsko, Česko a Slovensko). Podľa poľských a maďarských médií Fico zrádza V4. Poľská premiérka sa dala počuť, že v žiadnom prípade nepodporia Smernicu o odmeňovaní vysielaných pracovníkov. To značí toľko, že Poliaci sú pripravení muklovať v štátoch EÚ za mzdy hoci aj nižšie ako sú minimálne. Poľskí kamionisti majú zabudnúť na to, že v záujme udržania svojej konkurenčnej výhody, mohli mzdovo získať. Smernica bude predmetom rokovaní na úrovni orgánov EÚ a počas tejto jesene bude rozhodnuté. Do konca roku 2017 budú jasné aj kontúry tzv. jadra EÚ. Zatiaľ je jasné toľko, že Slovensko sa svojimi makroekonomickými parametrami hlási k účasti na tejto užšej integrácii a spolupráci. Premiér Fico to opakuje pri každej príležitosti, že ide o ďalšiu historickú šancu, ako akcelerovať približovanie životnej úrovne občanov SR k úrovni, ktorú si užívajú vo vyspelých štátoch EÚ. Doslova hovorí, že môžeme urobiť 10 ročný skok, ale aj nemusíme. Keď sa budeme solidarizovať s tými, ktorí vedú s orgánmi EÚ raz tichú inokedy hlasitú vojnu, doteraz neprijali Euro za svoju menu – tak zostaneme v skupine závistlivých zvrchovaných pozorovateľov.

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA! Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej [...]

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

ZMENA JE ŽIVOT, NECH ŽIJE ZMENA!

20.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb bol aj nebol očakávaný. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzneho druhu, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že víťazná pani advokátka bez riadnej praxe si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

lukáš machala

Je podložené, že Zem je guľatá? Boli ste vo vesmíre? Machala chce dať vo verejnoprávnom médiu priestor aj konšpirátorom

30.04.2024 12:37

Machala sa stal známym ako poradca bývalého predsedu NR SR Andreja Danka. Už vtedy bol šíriteľom konšpiračných teórií.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Pamätný deň vstupu do EÚ je 1. mája, slovenský pas patrí k najsilnejším

30.04.2024 12:19

Už je to 13 rokov, čo si pripomíname okrem Sviatku práce aj Deň pristúpenia Slovenskej republiky k Európskej únii.

medveď

O novele týkajúcej sa regulácie medveďov budú poslanci rokovať zrýchlene

30.04.2024 12:08

Návrh mení aj zákon o civilnej ochrane.

SR rozpočet24 NRSR návrh schválenie BAX

Poslanci posunuli do 2. čítania zmeny v zákone o neziskových organizáciách

30.04.2024 12:04

Návrh kritizovali viaceré organizácie a združenia, označili ho za diskriminačný.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 57349x
Priemerná čítanosť článkov: 2294x

Autor blogu

Kategórie