Založ si blog

Vrana k vrane sadá, rovný rovného si hľadá

Vrany nepatria medzi užitočné vtáky, žijú v kŕdľoch, v zimnom období viac v mestách ako na poli, či v lesoch. Podobne ako iné zvieratá (medvede a líšky) naučili sa aj vrany novým trendom, parzitujú na tom čo vyprodukoval človek, obsadili parky, lesoparky, špacírujú po sídliskách,  kde vždy nájdu niečo pod zub. Lenže to nie je zďaleka všetko, vrany robia veľké škody na drobnej poľnej a lesnej zveri, nivočia vajíčka a zabíjajú mláďatá vtáčat, zajacov, bažantov. Kedysi dávno poľovníci organizovali tzv. „Výrovky“. Na stojan uviazali výra alebo veľkú sovu a v úkryte vyčkali kým priletia vrany. Potom zostreľovali vrany, ktoré podnikali strmhlavé nálety na výra. Dnes by sa z toľkého barbarstva ochrancovia prírody zbláznili. Či je v prírode primerané množstvo dravcov a aj rôznych polo-dravcov, ako sú vrany alebo kormorány, to tu nechcem riešiť.

Príslovie z titulku vzniklo na základe pozorovania javu, že vrany neznesú vo svojom kŕdli žiadného votrelca. Prenesené na ľudí platí, že ľudia podobného charakteru, svätonázoru či morálky si najlepšie rozumejú, vytvárajú kŕdľe (spolky) sebepodobných, cítia sa tak byť silnejší a dôležitejší ako v skutočnosti sú.

Dva roky prezidentský kandidát Andrej Kiska pôsobil na voličov sťa „Dobrý anjel“, ako nepolitik zahral na strunu tým, ktorí masírovaní masmédiami uverili, že politici sú banda zlodejov a vagabundov. Varovné slová o následkoch jeho podnikania a nie celkom optimálnom charaktere, boli prekričané. V prvom kole volieb kandidovalo 14 kandidátov, volebná účasť bola 43,4%, platných hlasov celkom bolo 1 899 332. Robert Fico získal 531 919 hlasov = 28%, Andrej Kiska 455 996 hlasov = 24%, Radoslav Procházka 403 548 hlasov = 21,24% platných hlasov.

Do druhého kola postúpili prví dvaja. Andrej Kiska síce nepresvedčil v TV debatách o pripravenosti zastávať post najvyššieho ústavného činiteľa, ale užíval si podporu skoro všetkých neúspešných kandidátov, aj „znásilneného“ Procházku, skoro všetkých politických strán, tretieho sektora, masových médií. Naproti tomu, Robert Fico kandidujúci z pozície premiéra mal podporu iba vlastnej strany, aj to nie reálnu, lebo časť členskej základne si želala, aby zostal premiérom. Výsledok sa dostavil v podobe 1 307 065 hlasov = 59,37% pre Andreja Kisku a 893 841 hlasov = 40,61% pre Roberta Fica.

Prečo je potrebné pripomínať uvedené fakty? Nuž preto, lebo dnes po dvoch rokoch samotný Andrej Kiska premýšľa o tom, ako zúžitkovať volebný kapitál získaný v marci 2014, v parlamentných voľbách 2020 a myslí tým podporu od 1,3 milióna voličov v druhom kole. Lenže parlamentné voľby sú jednokolové a už Andrej Kiska nie je nepopísaný list! Jeho spôsob výkonu funkcie nebol a nie je práve šťastný. Čoskoro sa identifikoval s opozíciou, spolupráca s vládou SR pripomínala skôr studenú vojnu. Osobitne bola cítiť nezabudnutá rivalita z volebnej kampane, kde Robert Fico odkryl čiastočne jeho podnikateľskú minulosť a podozrenie zo sympatií k scientológii. To Andrej Kiska nikdy nestrávil, pri každej možnej príležitosti sa dištancoval od činnosti vlády a postojov premiéra Fica. Na vyžiadanie parlamentom, vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák predstavil správu o používaní vládneho špeciálu pánom prezidentom, akoby to bolo jeho aerotaxi. Namiesto sebareflexie obvinil prezident Kaliňáka z klamstva a začal tlačiť na jeho odstúpenie.

Vykopanou vojnovou sekerou sa oháňal Andrej Kiska až pričasto, odmietal dva roky vymenovať troch sudcov Ústavného súdu zvolených NR SR, vo svojich vystúpeniach hovoril o mafiánskych praktikách a neskôr rovno o SR ako mafiánskom štáte! V prezidentskom paláci sa sformoval batalión protivládnych exponentov nazývaných poradcami. Vyznamenával osobnosti, ktoré Slovensko opustili, ale zato boli jeho spojencami v kritike všetkého so Slovenským pôvodom. Počas významných štátnych sviatkov bol spravidla na iných miestach ako mal byť, opakovane vysielal signály nespokojnosti až odporu voči vláde.

Z lyžovačky v Rakúsku sa vraj vrátil na iné Slovensko, bol zhrozený nad arogantnou reakciou vládnej moci na tragickú udaloť vo Veľkej Mači, nuž ponúkol dve riešenia situácie: zásadnú rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby a začal o tom rokovať s opozičnými stranami, ktoré ani stranami nie sú! Nie prezident, ani protestné zhromaždenia, ale nátlak Bélu Bugára vyvolal rekonštrukciu vlády! Prezident to iba osolil tým, že odmietol vymenovať vládu, čím porušil Ústavu SR. Keď prezident a opozícia stratili terče v podobe dvoch Robertov, si idú ústa zodrať od záujmu o pôdohospodárstvo, školstvo a zdravotníctvo.

Prezident oznámil, že druhýkrát kandidovať nebude, no nie preto, že sa vo funkcii skompromitoval, že má na krku tri trestné stíhania, že stratil nádej na znovuzvolenie, ale pre rodinné dôvody. Teraz má pol roka na premýšľanie o tom, ako najlepšie sformovať niečo, čo napomôže Slovensku posunúť sa dopredu. Hovorí stále o nešťastnom štýle vládnutia o nezvládnutom boji s korupciou, či dokonca o skorumpovanej vládnej moci, o zlyhávaní štátu …… jednoducho o katastrófe za dverami. Stretáva sa a diskutuje s ľuďmi, ktorí vraj budú vedieť vládnuť slušne, usmieva sa a nič konkrétne nepovie. Vraj sa vyjadrí po komunálnych voľbách. Keď báčik z Chochoľova umrie, keď naprší a uschne, potom lampáš na konci tunela rozsvieti Andrej Kiska.

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA! Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej [...]

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

ZMENA JE ŽIVOT, NECH ŽIJE ZMENA!

20.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb bol aj nebol očakávaný. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzneho druhu, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že víťazná pani advokátka bez riadnej praxe si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:01

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 57288x
Priemerná čítanosť článkov: 2292x

Autor blogu

Kategórie