Založ si blog

Vedia vedci kde je sever alebo nevedia?

V kronike samostatnej Slovenskej Republiky sa vyskytuje viacero počinov zamestnancov, či záujmových skupín, ktoré sú verejnosti prezentované ako štrajky. Príznačné je, že v období II vlády Mikuláša Dzurindu mali médiá k skutočnému a zákonnému štrajku železničiarov negatívny postoj. Časy sa zmenili potom, čo Ficova strana uzatvorila s odbormi zmluvu o spolupráci a jeho prvá vláda vrátila Zákonník práce do Európy. Menej bolo zákonných štrajkov organizovaných odborovými organizáciami a oveľa viac svojráznych protestov záujmových skupín, ktoré médiá vynášali do neba a hecovali verejnosť, akoby sa blížil koniec sveta. Právo na štrajk je síce v ústave garantované, ale to neznamená, že štrajkovať môže hocikto, hocikde a hocikedy. Zákon o kolektívnom vyjedávaní upravuje postup odborovej organizácie pri spore o uzavretie Kolektívnej zmluvy a o zákonnosti ostatných štrajkoch môže rozhodnúť súd, čo je však posledná možnosť.

Svojrázne protesty začali lekári tak, že podali hromadné výpovede, nasledovali ich zdravotné sestry, ktoré svojim nepremysleným konaním viac stratili ako získali. Úspešný štrajk predviedli odborári v bratislavskom závode VW, vo výrobnom závode má každé masové prerušene práce okamžitý efekt na výpadku produkcie. Nevýrobné odvetvia to majú oveľa ťažšie, aj také ktorých dôležitosť pre spoločnosť nikto nespochybňuje, ako sú zdravotníctvo a školstvo. V školstve zľudoveli tradičné každoročné vyhrážky, ba aj niekoľko pokusov uskutočniť masový štrajk, no ani ten najviac vyzdvihovaný nezasiahol viac ako 5% škôl.

Verejnosť si už zvykla na večné lamentovanie nad nedostatkom učebníc, pomôcok a hlavne nad nízkou úrovňou platov pedagogických aj nepedagogických zamestnancov a neberie ho vážne, veď ani nie je na to dôvod, lebo rast platov a investovanie do školstva je evidentné a razantnejšie ako v iných sektoroch. Novým prvkom sú aktuálne protesty zamestnancov SAV – teda aj vedcov a nejde im ani o podmienky, ani o platy, ale o zbabranú transformáciu SAV na početné Verejno-výskumné inštitúcie (VVI).

K transformácii SAV na VVI malo prísť v polovici roka, teda k 1 júlu 2018, lenže chybička sa vlúdila a ide o to, kto je zodpovedný. Na dennej báze sú na verejnosť vypúšťané náreky o tom, že pre obštrukcie Ministerky Lubyovej, sa SAV dostala do pozície ani ryba ani rak. Uskutočnilo sa viacero verejných zhromaždení na ktorých bola obviňovaná Ministerka (ich bývalá kolegyňa) a vláda z nekalých záujmov, pre ktoré oni teraz nemôžu pokračovať v rozpracovaných vedeckých projektoch, čerpať eurofondy, reagovať na nové výzvy, no proste katastrofa. Nechýbajú výzvy na odstúpenie Ministerky, najlepšie celej vlády. Vedci našli pochopenie a podporu v opozícii akože inak aj v pánovi prezidentovi, koľké to farizejstvo!

Transformácia SAV nie je len premaľovanie tabúľ a výroba nových pečiatok. Je to predovšetkým prevod majetku štátu do majetku spoločností, ktoré novo vznikajú ako VVI. V pláne bol stanovený termín pre vedenie SAV, predložiť rezortnému Ministerstvu školstva a vedy SR do 31 mája 2018 súpis prevádzaného majetku, nestalo sa. Až na konci júla teda 2 mesiace po termíne sľubuje šéf SAV, že sú pripravení súpis doručiť, ale prečo tak neurobili v termíne, o tom ani slovo! V organizácii, ktorá hospodári s majetkom štátu musí byť súpis obhospodarovaného majetku otázkou niekoľkých dní. Prečo s tým SAV zápasí mesiace radšej nedomýšľať. Tu nepomôže vystupovať ako ukrivdený, hľadať advokátov v opozícii, ale seriózne rokovať.

Občania si ešte spomenú na svojrázny protest farmárov, ktorý viedol jeden z najbohatších farmárov na Východnom Slovensku. Na prijatie u prezidenta prišiel v špinavom pracovnom odeve a kládol si podmienky akoby aj jemu išlo o prežitie. Farmári sú až na vzácne výnimky občania s nižším vzdelaním, menej zorientovaní v spoločenských udalostiach. Tí pod vplyvom emócií porozprávali všeličo, nech im je odpustené! Prečo veľmi podobne reagujú na kladené otázky aj vedci, to je otázka na ktorú nemám odpoveď.

Vedeckí pracovníci majú predsa najlepšie a najvyššie vzdelanie, priestor a dostatok času na vyhodnotenie informácií, musia vedieť oddeľovať zrno od pliev, abstrahovať od demagógie, analyzovať, syntetizovať, ale nepresvedčili o týchto schopnostiach. Tí ktorí hovorili pred kamerami vôbec! Treba len dúfať, že vedci vedia používať kompas a jemu podobné modernejšie aplikácie, zorientujú sa v situácii a budú veci nazývať pravými menami. Keď sa aj vedci nechajú zneužívať na protivládnu kampaň, to je chyba nauky.

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA! Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej [...]

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

ZMENA JE ŽIVOT, NECH ŽIJE ZMENA!

20.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb bol aj nebol očakávaný. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzneho druhu, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že víťazná pani advokátka bez riadnej praxe si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 57146x
Priemerná čítanosť článkov: 2286x

Autor blogu

Kategórie