Založ si blog

Sú vôbec tí, ktorí varujú pred dôchodkovým stropom odborníci?

Návrh na zakotvenie dôchodkového stropu do Ústavy SR nepodporuje celá koalícia, vedú sa polemiky, diskusie, popisali  tony papiera, zaplnili relácie v rozhlase a televíziách a prečo to vlastne?

Lebo odborníci z rôzných inštitútov, nadácií, ale aj vysokých škôl a samozrejmä z politickej opozície tvrdia, že uzákonenie navrhovaného dôchodkového stropu spôsobí div nie krach celej spoločnosti. Argumentujú starnútim populácie aj nepriaznivým populačným vývojom. Vraj klesá a bude klesať počet tých, ktorí budú „pracovať na dôchodky“ a teda štát neudrží dnešnú úroveň dôchodkov z prvého piliera a bude nútený dôchodky znížiť respektíve zvyšovať dane a odvody.

Nie je to tak dávno, čo navlas rovnaká argumentácia fungovala pri obhajobe a presadzovaní druhého tzv. Sporivého dôchodkového piliera. Napriek tomu, že podobné sporivé piliere v susedných krajinách skrachovali, ten náš prežil aj napriek žalostným prvým vyplácaným dôchodkom vo výške pár desiatok €. Z druhej strany je faktom, že aj pri odvode vo výške 6% vymeriavaceho základu, ktoré pôvodne boli zdrojom pre financovanie dôchodkov zo Sociálnej poisťovne, jej hospodárenie sa každoročne zlepšuje a SP dosiahne v najbližšom čase vyrovnaný rozpočet. Čím to je? Najskôr tým, že stúpa zamestnanosť, nezamestnanosť je na minime v celej histórii novodobej SR a tiež, že menej ľudí pracuje na čierno, že rastú mzdy a tým aj reálna výška odvodov na sociálne zabezpečenie.

Sledovaniu politického diania, osobitne diskusných relácií, ba aj diskusií v parlamente venujem veľa času, no nepodarilo sa mi zaznamenať, že by niekto vysvetlil: akým výpočtom dospeli k záverom o neúnosnosti dopadov dôchodkového stropu. Ani suma dopadov na štátny rozpočet vo výške 80 mld € nie je a nemôže byť exaktným výpočtom, lebo do vzorca vstupuje veľa premenných, až neznámych. Je veľmi skreslené, ak je vo vzorci uvažované so súčasnou výškou odvodov do fondov sociálneho poistenia aj v budúcnosti, teda po roku 2035, kedy by mohol dôchodkový strop prvýkrát zastaviť predlžovanie veku pre nárok na starobný dôchodok. Pri dnešnej priemernej hrubej mzde okolo 1000 € by to mohlo tak dopadnúť, ale je nad slnko jasnejšie, že mzdy budú postupne rásť až po úroveň priemerných miezd v EÚ a osobitne v Eurozóne a tým aj suma odvodov porastie na dvojnásobok i viac.

Vyvstáva teda otázka, či je toto verejnosti zatajované úmyselne alebo všetci tí, ktorí sa pasujú za odborníkov priam horujúcich za osud Slovenska, žiadnu odbornosť nepreukazujú a politici „quasiekonómovia“ len politizujú a zavádzajú verejnosť. Po skončení uhorkovej sezóny bude žiadúce, aby skutoční odborníci – ekonómovia zo strany predkladateľov zákonma vysvetlili verejnosti: čo je čo, kto je kto a kto za koho kope v tejto polemike.

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA! Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej [...]

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

ZMENA JE ŽIVOT, NECH ŽIJE ZMENA!

20.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb bol aj nebol očakávaný. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzneho druhu, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že víťazná pani advokátka bez riadnej praxe si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 57280x
Priemerná čítanosť článkov: 2291x

Autor blogu

Kategórie