Založ si blog

Demokracia na slovenský spôsob

Demokracia na slovenský spôsob

V preklade „Vláda ľudu“ a v skutočnosti? Pojem demokracia je odjakživa aplikovaný veľmi flexibilne, neraz človek žasne, kto sa to vydáva za demokrata a čo všetko sa prezentuje ako demokratické.

Podľa Ústavy SR je parlamentnou demokraciou, čiže občania s právom voliť si volia svojich zástupcov (poslancov), prostredníctvom ktorých vykonávajú svoje práva, preto hovoríme aj o zastupiteľskej demokracii.

Voliči volia politické subjekty, ktoré na svojich volebných kandidátkach ponúkajú svojich členov alebo sympatizantov. Volič môže čiastočne ovplyvniť poradie kandidátov preferenčnými hlasmi. Účasť politického subjektu vo voľbách si vyžaduje splnenie zákonom definovaných podmienok. Politických strán a hnutí je napriek tomu ako maku a do parlamentných volieb ich vstupuje aj viac ako 20.

Málokomu mohlo uniknúť, že politická opozícia sa od istého času sama tituluje ako „Demokratická opozícia“. Nuž pozrime sa bližšie na tú „Demokraciu“ v ponímaní súčasných opozičných subjektov. Po voľbách 2016 do NR SR prenikli spolky spriaznených duší, ktoré nazývať politickými stranami vonkoncom nemožno.

SAS vznikla ako sekta na objednávku PENTY, presadzuje liberalizmus až neoliberalizmus, oháňa sa brožúrami s programom, ktorý by znamenal v prípade jeho naplnenia, rozpredaj zostatku štátneho vlastníctva a občanom mimo válova, by bolo súdené iba muklovať na zveľaďovaní majetku vyvolených. Príznačné je, že v toľko kritizovanom zdravotníctve nachádza PENTA zlatú baňu, ktorá ešte neodkryla svoje možnosti. SAS opustila väčšina schopných ľudí, zostala len druhá či tretia liga. Menej členov ako 200 signalizuje, že oni nepotrebujú štruktúry v regionoch, nevykonávajú politickú prácu v teréne, stačia im sociálne siete a tlačové konferencie. SAS sa výsmieva  parlamentnej demokracii do očí a nie je v tom sama.

OĽANO vzniklo odtrhnutím 4 poslancov zo SAS pár mesiacov po voľbách v roku 2010. Tento priam rodinný klub, roky zotrval pri počte členov 4 a Igor Matovič vniesol do politiky toľko zloby a nenávisti, ako nikto pred ním. Využíval svoje reklamné noviny na žlčovité útoky voči vláde a vládnym stranám. Nezávislé osobnosti verboval cez sociálne siete a tak sa OĽANO stali útočiskom rôznych vlkov samotárov a bludných Holanďanov, ktorí si zachránili status poslanca. Je nepochopiteľné, že mainstrémové médiá fandia tejto sekte negativistov – ako málokomu inému. Čím to asi je? Raz je Matovič pán predseda, inokedy líder alebo priamo boss. Málokto si kladie otázky, kde je skutočné sídlo tohto hnutia? Prečo majú na web-stránke uvedenú adresu už bývalej Matovičovej firmy? Kde sú stanovy alebo štatút hnutia, kde sú uvedené orgány, kto zvolil Matoviča a kto je jeho zástupcom. S výnimkou pána Fecka, ani jeden poslanec za OĽANO nemá poslaneckú kanceláriu, vystačia im PO boxy s parlamentnou adresou? Ako si vlastne vykonávajú svoje poslanie parlamentárov? Ako a do čoho investujú príspevok od štátu na politickú činnosť? Pravdepodobne nemajú žiadny kontrolný orgán. To im však nebráni bojovať proti „zlodejom, mafii a korupcii“! Nemali by si najskôr urobiť poriadok doma a až potom kritizovať iných?

SME RODINA je združenie priateľov Borisa K. Ktorý si pred voľbami kúpil zanikajúcu stranu, premenoval ju a vstúpil do politiky, vraj aby pomáhal ľuďom. O jeho minulosti bolo toho popísané toľko, že aj desať iných by to vykoľajilo, no frajer Boris to má na háku. Multiotecko, ktorý by svojich potomkov sotva vymenoval bez zaváhania, nazval svoju stranu tak, aby parodoval skutočnú rodinu. Nakoľko líder nie je dvakrát obratný rečník, opiera sa o dvoch „skúsených“ poslancov, ktorí sú nasadzovaní do diskusných relácií častejšie ako si tento subjekt zaslúži. Ostatní poslanci sú len krovie a traja mu už ukázali chrbát. Nebadať, že by tento spolok mal snahu transformovať sa na skutočnú politickú stranu a vykonávať parlamentnú demokraciu v praxi.

ĽSNS – KOTLEBA je stranou s nulovým koaličným potenciálom pre jej orientáciu hraničiacu s vyznávaním fašizmu a nerealizovateľný program s vystúpením SR z NATO a EÚ.

Odhodľanie vyvzdorovať si s podporou demonštrantov predčasné voľby sa opozícií nedarí naplnať napriek masívnej podpore z médií, tretieho sektora a žiaľ aj od pána Prezidenta. Voľby by v tomto období dopadli najskôr tak, že by bolo zostavenie funkčnej vládnej väčšiny problémom. Dlhé obdobie hľadania programovej zhody a najmä zmysluplnej vládnej zostavy z existujúcich politických subjektov, by veľmi poškodilo Slovensku na jeho ceste, zvyšovania životnej úrovne a zlepšovania života ľudí.

Treba dať plnú podporu tomu, čo hovorí predseda SNS p. Danko: urobiť prietrž bezbrehému osočovaniu bez vyvodzovania zodpovednosti voči tým, ktorí sa na politikov len hrajú, dobre si žijú, ale nie sú schopní nič zmysluplné urobiť. Je nevyhnutné novelizovať zákon o voľbách do NR SR, určiť podmienky pre kandidujúce politické subjekty tak, aby politické sekty nemohli vstúpiť do parlamentu. Také sú želania väčšiny občanov, o tom nie je dôvod pochybovať. Dosť bolo zloby, štvania a negativizmu! Stačilo!!!

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA! Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej [...]

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

ZMENA JE ŽIVOT, NECH ŽIJE ZMENA!

20.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb bol aj nebol očakávaný. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzneho druhu, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že víťazná pani advokátka bez riadnej praxe si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 57236x
Priemerná čítanosť článkov: 2289x

Autor blogu

Kategórie