Založ si blog

Kto šetrí má za tri už neplatí!

Kto by nepoznal povedačku o troch grošoch, z ktorých jeden mal dať syn na trovy, druhý bolo treba vrátiť rodičom a tretí si mal šetriť na budúce časy. V dnešnej spoločnosti vyžiť z tretiny príjmu môže málokto. Častým javom je, že ide do spotreby všetko alebo takmer všetko, dokonca rodičia sponzorujú svojich potomkov, pokiaľ majú z čoho. Kupovať len za vlastné v realite znamená, odriekať si mnohé celé desaťročia. Ešte nedávno NBS informovala o neobyčajnom raste úspor obyvateľstva, dnes prijíma opatrenia na redukciu zadlžovania a o úsporách radšej mlčí. Faktom je, že významným ťahúňom ekonomiky je domáca spotreba a to je zdravý úkaz, ktorému šetrenie zväzuje nohy aj ruky. Úvery, pôžičky a hypotéky sú ponúkané v reklame od vidíš do nevidíš, také sú trendy. Porovnávať hospodárenie štátu s rodinou je pritiahnuté za vlasy, no je holým faktom, že aj štáty si požičiavajú a svoje dlhy splácajú často novými úvermi, čo už je riskantné.
V časoch budovania socializmu otázka štátneho dlhu nebola témou pre verejnosť. Svoje vedeli ľudia v Štátnej plánovacej komisii a na Ministerstve financií, no masové médiá deficit štátneho rozpočtu a výšku dlhu obchádzali. Dostupnejšie boli informácie o obchodnej bilancii lebo platilo, že importovať sme mohli iba toľko, koľko sme dokázali do zahraničia predať a získať valuty. Na domácom trhu bol stále nedostatok lepšieho tovaru, automobilmi počnúc a detským oblečením končiac. Slovák nemá šťastie, vravia pesimisti. Nikdy SR nemala, ani dnes nemá na export dary od Boha, v podobe prírodného bohatstva. Vždy sa musel Slovák na export narobiť. Pri všetkej skromnosti žitia, sme sa však hrdili tým, že bývalá ČSSR hospodársky pomáhala viac ako 60-tim rozvojovým krajinám po celom svete.
Na konci 70-tych rokov Rumunsko vyplatilo zahraničné dlhy do posledného USD. Z národohospodárskeho hľadiska výborné rozhodnutie, čo sa však stalo? Do očí bijúca chudoba a nedostatok všetkého sprevádzal život občanov Rumunska aj v turisticky atraktívnych miestach. Mám osobnú skúsenosť zo strediska Efória. Mizerná strava pripravovaná z čínskych konzerv, hrozná hygiena, neporiadok a špina na každom kroku. Medzi činžiakmi sa pásli kozy, na balkónoch boli chované sliepky a zajace. Obchody s potravinami poloprázdne. K dostaniu bol iba ocot, múka, soľ, chlieb a jeden druh nekvalitnej pálenky, ktorú sme používali na „dezinfekciu“. V blízkosti pláže parkovali Dácie v ktorých prespávali rodiny s deťmi. O desať rokov neskôr Rumuni kruto zúčtovali s vtedajším neohrozeným vládcom N. C. a jeho manželkou. Pomstili sa dávkami z AK 47.
Prečo vlastne štáty hospodária deficitne? Lebo je kontraproduktívne byť pápežskejší ako pápež. V globalizovanom svete tvrdia muziku finančné kruhy a určujú pravidlá pre tých, ktorí sa im musia podriadiť ak nechcú politicky zlyhať a ekonomicky skrachovať. Aktuálne je v procese schvaľovanie štátneho rozpočtu SR na 2018 – 2020 roky. To je dobrá príležitosť na prezentovanie sa kdejakých quasi analytikov, ekonómov, treťosektorových prostitútok, aby svoje úvahy a prognózy vydávali za div nie písmo sväté. Oligarcha kritizujúci oligarchov (tých druhých) a celebritný multiotecko, ktorý by svoje deti nevedel ani vymenovať, s predstieranou obavou hovorí, že vláda zadlžuje naše deti, ba aj našich vnukov. Iní mudrlanti už roky horujú za zníženie daní a odvodov, lebo len to vraj skutočne pomôže zvýšiť reálne príjmy občanov. O niekoľko minút neskôr sa dožadujú dobudovania infraštruktúry, dofinancovania školstva, zdravotníctva, zvýšenia dôchodkov, len nepovedia ako to korešponduje so zníženými daňami a odvodmi!
Deficit verejných financií ide v budúcom roku pod 1% HDP po prvý krát od vzniku SR a to je parameter, ktorý nám vo svete financií potvrdzuje dobrý kredit. Celkový dlh klesne pod 50% HDP. Vyrovnaný rozpočet budeme mať v roku 2020 a možno už v roku 2019. Opozícia však žiada zvýšiť tempo konsolidácie, nepodporí povolenie dlhovej brzdy a to preto, že im ide o volebný výsledok v roku 2020. Inými slovami, ak prinúti opozícia vládu viac šetriť, ľahšie sa jej bude šíriť dezilúzia, nespokojnosť s nádejou, že ak ony neštandardné strany a hnutia ponúknu otráveným voličom jednoduché riešenia, ich šanca úmerne tomu porastie. Čím horšie je vnímaná realita na Slovensku, tým budú lepšie šance pre opozíciu. Skritizujme sociálne balíčky, kritizujme všetko čo sa na Slovensku hýbe – taká je metóda tzv. neštandardných politikov. Niektorí poslanci sa tým, že sú neštandardní politici z neštandardnej strany či hnutia dokonca chvália.
Najsilnejšia ekonomika v EÚ Nemecká vstala z trosiek vojnou zničenej krajiny, nebyť pomoci a pôžičiek bola by dnes prinajlepšom na priemernej úrovni. Dlh Nemecka dnes prevyšuje 80% HDP a nikto to nedramatizuje. Dlh Poľska presiahol 1 bilión PLN, čo predstavuje 53% HDP, no evidujú Poliaci aj dlh skrytý a ten je 175% HDP. Dobre investovaný dlh sa zmení aj na Slovensku na zisk. Všetci to vedia ibaže nechápu, prečo by to mala dosiahnuť táto nenávidená vláda?

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA! Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej [...]

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

ZMENA JE ŽIVOT, NECH ŽIJE ZMENA!

20.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb bol aj nebol očakávaný. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzneho druhu, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že víťazná pani advokátka bez riadnej praxe si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 57244x
Priemerná čítanosť článkov: 2290x

Autor blogu

Kategórie