Založ si blog

Keď je Slovák spokojný, stáva sa podozrivý

Národ podtatranský sa akosi nevie vymaniť zo starých stereotypov, stále akoby rešpektoval vzorce správania, ktoré platili, keď s biľagom poddaného slúžil iným, silnejším, schopnejším, úspešnejším. Zistiť prečo je to tak, to je úloha pre sociológov. Bežní smrteľníci si musia vystačiť s tým, čo sami naštudujú, sami prežijú, spozorujú vo svojom okolí alebo je im tlačené do hláv cez prostriedky masových informácií. Je evidentné, že tzv. mainstream sa stal prostriedkom ovládania širokých más. Informácie sú často s konkrétnym zámerom filtrované, neúplné, pozmenené alebo priamo prekrútené a to sa deje na každodennej báze. Ľudia ktorí letmo prebehnú titulky v novinách alebo rozhlasové či TV spravodajstvo počúvajú len na pol ucha, to je početná cieľová skupina predurčená na manipuláciu hraničiacu s oblbovaním a je ich takých „nesústredených“ väčšina. Ovládať masové médiá sa naozaj opláca a nielen politikom.

Zdroje akejsi zakríknutosti a nedostatku sebavedomia treba hľadať v histórii. V tisícročnej histórii Slovákom mnohokrát robili zle, našich predkov prenasledovali a utláčali ako len najlepšie vedeli a napriek tomu Slovenský národ prežil, má svoju kultúru a konečne aj samostatný štát v ktorom si veci spravuje sám. To dokazuje, že genofond národa bol zdravý, že intelekt ako vrodená zložka inteligencie, bol a je tu dostatočne vysoký. Také vyjadrenia, že Slováci sú svojou podstatou hlúpy národ, vyslovujú iba skutoční hlupáci. Neviem posúdiť do akej miery takéto názory podporuje desaťročia vysielaná (vraj zábavná) TV relácia testujúca mentálnu subnormu respondentov od chytených na ulici. Relácia putuje z jednej televízie do druhej a stále dobre zarába na hlúposti ľudí. Bolo by načase vymyslieť niečo nové a prestať s primitívnou zábavou, ktorá slúži iba na predvádzanie sa quasi celebrít a deptanie národného povedomia.

Titulky čitateľa šokujú, ale sú vždy opodstatnené?

Titulok rozhovoru s premiérom Ficom „Už mám toho plné zuby“ uverejneného v bulvárnom denníku v sobotu 19 augusta, spolu s ilustračnými fotografiami cielene navodzuje dojem, že premiér už láme palicu nad vládnou koalíciou, že sa chystá do politického dôchodku. V samotnom texte článku však nič také dramatické nie je. Premiér hovoril iba o tom, že po 10 rokoch premiérovania už má dosť popularity, nežiada sa mu ju rozvíjať, že koalíciu považuje za jediné riešenie pre Slovensko a spolieha sa na zodpovednosť koaličných partnerov.

V bulvárnom týždenníku je na 4 stranách článok s titulkom „Zneužil svoju mŕtvu matku“! Autor síce nemal na mysli nekrofílnú sexuálnu úchylku nehodného syna, ale presne taký zmysel tieto slová majú! V typickej zlátanine toho čo už bolo okolo kauzy zabudnutých 300 tisíc € publikované, s tým čo vydedukoval autor z jednej TB funkcionárov PZ, sa tvrdí, že policajti už vedia odkiaľ pochádzajú tie peniaze. Dokonca je menovaná firma, ktorá mohla vyplatiť chlebodarcovi províziu v takejto výške, lebo išlo o dve rekonštrukcie tratí v objemoch nákladov prevyšujúcich 100 miliónov €.

Skutočnosť je taká, že PZ začal konať vo veci, policajný vyšetrovateľ musí na začiatku vyšetrovania stanoviť predpokladané verzie, ktoré sa snaží podložiť dôkazmi ktoré niektorú verziu môžu potvrdzovať, iné verzie zasa vyvracať. Keď nebudú získané žiadne relevantné dôkazy, nemôže byť vznesené žiadne obvinenie. Relevantnosť dôkazov a ich zákonnosť posudzuje doporučujúci prokurátor a ak sa s nimi stotožní, vznáša žalobu už vyšetrovateľom PZ obvinenej osoby fyzickej, či právnickej. Šéf NAKA na TB nepotvrdil, žiadnu z vyšetrovacích verzií, to však autorovi zjavne neprekáža.

Charles Lynch (1736 – 1796) neodpočíva v pokoji

Plantážnik z vtedajšej Virgínie, politik a revolucionár sa postavil do čela neregulárneho súdu, ktorý vynášal rozsudky nad tzv. Lojalistami podporujúcimi Britov v „Americkej revolučnej vojne“ (1775 – 1783). V roku 1776 boli založené USA, ale pretiekli ešte potoky krvi, kým sa dopracovali k elementárnemu poriadku na základe Ústavy USA. Celosvetovo používané pojmy „Lynch law“ alias „Lynčovanie“ znamenajú zjednodušený súdny proces, kedy často samozvaní sudcovia vynesú a na mieste vykonajú rozsudok, sa praktizoval ešte v 20. storočí a v niektorých krajinách sa uplatňuje dodnes.

Prečo sa politická opozícia na Slovensku inšpiruje sudcom Lynchom, ktorý ani de jure sudcom nebol, je príznačné. Tam, kde ide o delenie koristi, majetkov bez ktorých je získavanie moci obtiažne, tam najviac zaberá kriminalizácia tých, ktorí moc reálne vykonávajú. Nie je nič ľahšie, ako obviňovať z kradnutia, keď nikto od nich nevyžaduje to údajné kradnutie preukázať. Zvolávať tlačovky, vyslovovať podozrenia a osočovať vládnych predstaviteľov, to je základná pracovná metóda dnešnej opozície. K tomu sa pridá občas aj trestné oznámenie alebo pokus o odvolanie člena vlády v parlamente. Použitá pseudo argumentácia je stále rovnaká, je to o personálnych prepojeniach, veď bývalí spolužiaci, veď v minulosti pôsobili v tej a tej spoločnosti, veď vzdialená rodina, veď krajania, tí si predsa musia pomáhať v dobrom aj v zlom!

Keď sa obvinenia preverujú, zistí sa, že sú na 90 % uvarené z vody, nemajú reálny základ. S takým záverom  nemôže byť opozícia spokojná, neváha osočovať políciu, prokuratúru, súdy, lebo veď inak to nemôže byť „Kauzy sa zametajú pod koberec“ tvrdia, že ide o pseudo kauzy a produkty pomýlených jedincov, to si nikdy nepriznajú. S podporou veľkej časti masových médií donekonečna rozmazávajú každý jeden prípad a otravujú atmosféru v spoločnosti. Je im dovolené aj výnos Ústavného súdu nazývať kontroverzným, ignorovať také autority ako NKÚ, ÚVO, ÚRSO. Vraj študenti nie sú spokojní s bojom proti korupcii a preto zorganizujú ďalší protestný pochod. Nuž neviem či potom čo sa prevalilo, že hlavný organizátor protestov, preukázateľne nič nevie o kauzách ktoré žiadali študenti vyšetriť, by nemali radšej rozvíjať svoje vedomosti, ako posluhovať opozícii. Tendencie smerujúce ku skráteným procesom so „zlodejmi“ stále majú svojich stúpencov, stačí si prečítať na sociálnych sieťach a internetových diskusiách. Zlo plodí zlo a kto seje vietor žne búrku. Snívať o tom, ako povešiame na kandelábre ministrov, poslancov a všetkých ostatných papalášov je ešte v norme, ale vypisovať o tom, organizačne to pripravovať – to už sú prejavy extrémizmu alebo jeho podnecovanie, ktoré je možné, ba spoločensky žiadúce postihovať podľa zákona.

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA! Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej [...]

VOLÍME ZMENU, NECH ŽIJE ZMENA!

21.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb je námet pre sociológov. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzne, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že skúsená pani advokátka (bez riadnej praxe) si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

ZMENA JE ŽIVOT, NECH ŽIJE ZMENA!

20.03.2019

Výsledok prvého kola prezidentských volieb bol aj nebol očakávaný. Odôvodnenia významného rozdielu medzi prvým a druhým kandidátom sú rôzneho druhu, niektoré relevantné, iné zjednodušene povedané, mimo misu. Medzi tie relevantné patria, že víťazná pani advokátka bez riadnej praxe si užívala masívnu podporu tých, ktorí robia v politickej aréne najväčší krik, teda [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 57148x
Priemerná čítanosť článkov: 2286x

Autor blogu

Kategórie